Drobiowe kotlety z jarmużem i suszonymi pomidorami

Bezglutenowe kotleciki z piersi kurczaka z dodatkiem jarmużu i suszonych pomidorów. Wszystkie składniki są drobno posiekane i usmażone na zasadzie placuszków, czyli kładzione na patelnię z łyżki. Ubite białka sprawiają, że są delikatne i bardzo smaczne. Moje dzieci chętnie takie zjadły, pomimo tego, że był w nich jarmuż :)

to2

SKŁADNIKI:
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek spod suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 liście (50g) jarmużu
  • 3 jajka
  • ok 7 sztuk połówek suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i zeszklić na oliwie spod suszonych pomidorów. Dodać posiekany jarmuż i chwilę podsmażyć, do momentu, aż zmniejszy objętość. Przestudzić.

Filety z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa przestudzony jarmuż, posiekane suszone pomidory oraz żółtka. Wymieszać z mąką, przyprawiając solą i pieprzem. Odstawić na godzinę.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wmieszać do kurczaka z warzywami. Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką porcje mięsa, formując placuszki. Smażyć z dwóch stron. Smacznego :)

to

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.