czwartek, 7 stycznia 2016

Kasza jaglana z brokułem i cukinią.

Czy z trzech składników można wyczarować pyszny, zdrowy obiad.Oczywiście, że tak. Kasza jaglana, która jest wspaniałym czyścicielem naszych jelit z toksyn w połączeniu z brokułem i cukinią oraz przyprawami tworzy cudowny  posiłek. Zapraszam...

Skala smaku 10/10 - danie można potraktować jako dodatek do mięsa zamiast np ziemniaków.
Składniki: na ok 2 porcje
1/2 szkl. kaszy jaglanej
1 brokuł
1 średnia cukinia
3 łyżki oliwy z oliwek
płaska łyżeczka kurkumy
papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy, kilka kropel sosu sojowego
sól, pieprz
1 łyżeczka przyprawy do pizzy

Wykonanie:

1. Ok. 1/2 szkl. Kaszy jaglanej upraż od czasu do czasu mieszając na dnie suchego garnka, aż zacznie delikatnie zmieniać kolor i wydzielać lekki zapach, zalej 1,5 szklankami wrzątku. Dodaj kurkumę i wymieszaj. Kaszę gotuj pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.
2. Cukinię obierz ze skórki i obieraczką do warzyw obierz zieloną część tworząc wstążki. Środkową część cukinii czyli pestki wyrzucam. 
3, Brokuła umyj i pokrój kwiaty w drobniutką kotkę. Rozgrzej suchą patelnię lub garnek, wrzuć brokuła podlej trochę wodą i gotuj pod przykryciem ok. 5 min - wodę musimy zredukować prawie do zera, dlatego jeśli woda znajduje się na patelni odlej ją.  Dodaj cukinię i posól do smaku. Smaż 2 min podlewając 3 łyżkami oliwy z oliwek. Na koniec dodaj ugotowaną kasze jaglaną i przyprawy. Wymieszaj, zajadaj.   
 
       alt="Niskokaloryczny styczeń 2016">

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz