Tatar ze śledzia

Wielu osobom tatar kojarzy się głównie z tzw. „befsztykiem tatarskim”, czyli drobno siekaną wołowiną z dodatkiem oleju, żółtka, cebuli i ogórka. I wydawać by się mogło, że to typowo polska potrawa. Jednak nic bardziej mylnego.

Jak się okazuje steak l’americanne avec sauce tatare występuje w biblii kulinarnej, czyli „Larousse Gastronomique” jako danie typowo francuskie. Sama nazwa oznacza stek amerykański podany z sosem tatarskim. Obecnie, pomimo iż nie jest podawany z sosem tatarskim, to jego nazwa została skrócona do steku tatarskiego lub do na dobre zakorzenionego w Polsce tatara.

W genezie tatara można pójść krok dalej i dowiedzieć się, że zanim pojawił się we Francji, to był już znany w Korei jako yukhoe, w Chile jako krudos czy w teoretycznie podobnym niemieckim Mett. Widzimy więc, że każdy ma swojego tradycyjnego tatara.

tatar

Znając już genezę tej potrawy, łatwo wpaść na to, że nazwa „tatar ze śledzia” nijak się tak naprawdę ma do steak tartare. Uznajmy jednak, jak to się w Polsce zakorzeniło, że tatar to wszystko to co surowe i posiekane 😉

Tatar ze śledzia znakomicie nadaje się jako przystawka, jest też świetną przekąską na spotkanie ze znajomymi czy rodzinne posiedzenia. Idealnie komponuje się ze świeżą bułką żytnią, na którą przepis wkrótce podam. Z podanych składników wychodzi ok. 6 porcji.

Składniki:

4-5 płatów śledzia w oleju
pół małej cebuli

pół ogórka konserwowego
4-5 oliwek zielonych
1 żółtko
szczypta pieprzu
kilka rodzynek

Przygotowanie:

Płaty śledzia pokroić wzdłuż na cienkie paski, a następnie drobno posiekać.

Możecie użyć płatów śledziowych solonych lub w occie. Należy jednak pamiętać, że przed przygotowaniem tatara płaty śledziowe wymoczyć przynajmniej przez jedną noc w wodzie a później w oleju.

Do posiekanego śledzia dodajemy drobną posiekaną cebulkę, ogórka konserwowego oraz drobno pokrojone oliwki.

Całość mieszamy żółtkiem ze sparzonego jaja i doprawiamy szczyptą pieprzu. Sól nie powinna być już potrzebna, ponieważ zarówno śledź jak i oliwki są słone.

Porcje tatara posypać kilkoma rodzynkami.

Dodaj komentarz