Zrobiłam to danie na święta, moi goście się zajadali. Wyszło pyszne, godne polecenia.

roladki w sosie z pora

Pałki kurze przeciąć wzdłuż, aż do kości. Zdjąć skórę, naciąć mięso naokoło kością i go usunąć. Nie jest to trudne, wystarczy chcieć. Rozłożyć mięso na płasko i lekko rozbić.

Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Na koniec obsypać z dwóch stron suszoną bazylią.

Na każdym płacie mięsa rozłożyć pokrojone drobno suszone pomidory i plasterek serka camembert. Zawinąć płat mięsa tworząc roladkę. Zabezpieczyć wykałaczką, żeby się nie rozwinęły. Można też zrobić z piersi kurzych, ale dla mnie znacznie lepsze jest z pałek kurzych.

roladki z pałek kurzych

Na patelnię wylać trochę oliwy z suszonych pomidorów i podgrzać. położyć roladki i obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Obsmażone roladki położyć na dnie żaroodpornego naczynia.

Na tej samej patelni na której smażyły się roladki obsmażyć pokrojonego w półplasterki pora. Musi tylko zmięknąć, następnie wlać śmietanę i chwilkę podgrzać mieszając. Doprawić solą pieprzem, dodać zmieloną gałkę muszkatołową. Zalać tym sosem roladki. Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 40 minut.

Podawać z makaronem, klueczkami lub ryżem.

Polecam były pyszne.