Bardzo smaczne ciasto z kremem na bazie mleka w proszku. Uwielbiają je dzieci jak i dorośli. Z doświadczenia wiem, że znika bardzo szybko.
Składniki
Biszkopt 2 szt ( 25 x 40 )
2 x 6 jajek
2 x 6 łyżek mąki
2 x 6 łyżek cukru
2 x 2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 x 2 łyżki kakao
2 x 6 łyżek oleju
Krem
1/2 szkl mleka
2/3 szkl cukru
1 cukier waniliowy
250 g margaryny
2 szkl mleka w proszku
Dodatkowo
ok. 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
1/2 mlecznej czekolady
1/2 białej czekolady
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i po jednym żółtku. Wsypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dodajemy olej.Ciasto wlewamy do dużej, prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Dokładnie w taki sam sposób przygotowujemy drugi biszkopt.
2. Mleko gotujemy z cukrem i wanilią. Studzimy. Miękką margarynę ucieramy. Dodajemy na przemian po łyżce mleka w proszku i tego z cukrem.
3. Połowę kremu wykładamy na jeden biszkopt. Przykrywamy drugim i smarujemy pozostałą częścią.
- 4. Okrągłe biszkopty układamy na wierzchu. Ciasto dekorujemy roztopionymi czekoladami.
Smacznego!
Biszkopt piec w piekarniku góra dół bez termoobiegu?
PolubieniePolubienie
W tej temperaturze tak. Z termoobiegiem należy zmniejszyć ją do 160 stopni.
PolubieniePolubienie
Muszę kiedyś wypróbować 😀
PolubieniePolubienie
Polecam. Ciasto jest dość słodkie, można więc zmniejszyć ilość cukru w kremie.
PolubieniePolubienie
Pyszne ciasto 🙂 fajne połączenie smaków 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie