Dziś naszła mnie ochota na rybkę, a już od dawna miałam na oku pewien przepis. Tak więc odwiedziłam rybny i zaczęłam eksperyment! 🙂
Składniki:
- 400g dorsza
- 1 jajko
- 40g orzeszków ziemnych
- 1/2 łyżki oliwy
- czosnek granulowany
- papryka słodka i ostra
- koperek
- przyprawa do ryb (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- mała cebulka
Przygotowanie:
W malakserze rozdrabniamy orzeszki ziemne i dodajemy pokrojoną w kawałki rybę, miksujemy pulsacyjnie (nie miksujemy zbyt drobno!). Przed dodaniem ryby upewnij się, że nie ma w niej ości, inaczej można je będzie napotkać w kotletach.
Dodajemy jajko i przyprawy do smaku. Cebulę przesmażamy i dodajemy do ryby, mieszamy. I czas na przyprawy: wszystkiego dajemy do smaku, jak komu pasuje. Ja dałam 1 łyżeczkę czosnku i koperku, po pół łyżeczki papryk, przyprawy do ryb i pieprzu, a sól zupełnie pominęłam. Można dodać rozmaryn czy tymianek, wariantów jest mnóstwo 😉 I mieszamy!
Na rozgrzanej patelni z połową łyżki oliwy kładziemy uformowane w kotleciki mięso ryby i smażymy aż do przyrumienienia. Można też zmielić trochę orzeszków i obtoczyć w nich kotlety, będzie chrupiąca panierka 😉
Swoje kotlety podałam z chipsami z jarmużu i rzodkiewkami.
Smacznego!