Kotlety rybne

Kotlety rybne z chipsami z jarmużu

Dziś naszła mnie ochota na rybkę, a już od dawna miałam na oku pewien przepis. Tak więc odwiedziłam rybny i zaczęłam eksperyment! 🙂

 

Składniki:

  • 400g dorsza
  • 1 jajko
  • 40g orzeszków ziemnych
  • 1/2 łyżki oliwy
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka i ostra
  • koperek
  • przyprawa do ryb (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • mała cebulka

 

Przygotowanie:

W malakserze rozdrabniamy orzeszki ziemne i dodajemy pokrojoną w kawałki rybę, miksujemy pulsacyjnie (nie miksujemy zbyt drobno!). Przed dodaniem ryby upewnij się, że nie ma w niej ości, inaczej można je będzie napotkać w kotletach.

Dodajemy jajko i przyprawy do smaku. Cebulę przesmażamy i dodajemy do ryby, mieszamy. I czas na przyprawy: wszystkiego dajemy do smaku, jak komu pasuje. Ja dałam 1 łyżeczkę czosnku i koperku, po pół łyżeczki papryk, przyprawy do ryb i pieprzu, a sól zupełnie pominęłam. Można dodać rozmaryn czy tymianek, wariantów jest mnóstwo 😉 I mieszamy!

Na rozgrzanej patelni z połową łyżki oliwy kładziemy uformowane w kotleciki mięso ryby i smażymy aż do przyrumienienia. Można też zmielić trochę orzeszków i obtoczyć w nich kotlety, będzie chrupiąca panierka 😉

Swoje kotlety podałam z chipsami z jarmużu i rzodkiewkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz