Duszony jarmuż to doskonały niskokaloryczny, a przy tym smaczny dodatek. Nie tylko do sadzonego jajka. Jarmuż na dobre zagościł w mojej kuchni nie tylko ze względu na bogactwo wapnia, błonnika, biotyny i witamin (C, A, B1, B2, K, E), ale również ze względu na łatwe przygotowanie. Tym razem sposób na jarmuż duszony z czosnkiem. Po duszeniu staje się niezwykle delikatny, ale wciąż zachowuje jędrność i lekko orzechową nutę. Tym, którzy do tej pory nie rozsmakowali się w jarmużu, taka wersja powinna przypaść do gustu.
ok. 500 g świeżego jarmużu
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
0,5 szklanki bulionu warzywnego
pieprz, sól, chili do smaku – ilość według uznania
- Świeży jarmuż opłukuję pod bieżącą wodą, dokładnie odcedzam, osuszam na papierowym ręczniku. Z liści odrywam twarde, łykowate łodyżki. Listki rwę na większe kawałki lub pozostawiam w całości.
- W garnuszku rozgrzewam oliwę i szybko przesmażam bardzo drobno posiekany czosnek – dosłownie chwilę (tylko tyle, by czosnek rozgrzał się i uwolnił zapach). Czosnek zalewam bulionem i zagotowuję.
- Dorzucam liście jarmużu i duszę na małym ogniu tak długo, aż całkiem zmięknie.
- Na samym końcu doprawiam świeżo mielonym czarnym pieprzem, sproszkowanym chili i solą.
Tak uduszony jarmuż jest doskonałym dodatkiem jako jarzynka do dania głównego dania. Sprawdzi się także na grzance. Wystudzony może stanowić bazę do smarowideł lub dodatek smakowy do hummusu.
Życzę zdrowego&zielonego
Jeden Komentarz Dodaj własny