piątek, 14 czerwca 2013

Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym

Klasyczne ciasto drożdżowe z serowo-budyniową warstwą. Ciasto drożdżowe zrobiłam według wcześniej już zamieszczonego przepisu. Jest to mój sprawdzony przepis, który zawsze się udaję. Tym razem postanowiłam zamienić owocowe nadzienie na coś nowegoJ Wyszło naprawdę smaczne. Jeśli lubicie drożdżówki z serem i budyniem to polecam!!

 
Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym


 
 


Składniki:

Ciasto:
  • 450 g mąki + 50 g do podsypania (używam specjalnej mąki do ciast drożdżowych z Lubelli)
  • 7 g drożdży instant lub 40 g świeżych
  • 100 g cukru (można dodać więcej jeśli lubimy słodkie ciasta)
  • 70 g miękkiego masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego
Masa serowa:
  • 700g zielonego twarogu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
Masa budyniowa:
  • 1,5 budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 80 g masła
  • 3-4 łyżki cukru
Kruszonka:
  • 100 g masła lub margaryny
  • około 1 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • aromat waniliowy


Przygotowanie:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jeśli używamy droży suchych zaczynamy od przygotowanie zaczynu. Mleko podgrzewamy i odlewamy z niego 1/3 szklanki. Uwaga: ma być ciepłe, a nie gorące, nie może nas parzyć jeśli zanurzymy w nim palec. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki oraz odlanym mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około 20 minut aby zaczyn podwoił swoją objętość.

UWAGA! Jeśli ciasto przygotowujemy na drożdżach instant mleko musi być gorące. Po zanurzeniu w nim palca powinniśmy odczuć lekkie parzenie.

Masło topimy i odstawiam do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z cukrem, aromatem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do mąki wsypujemy suche drożdże lub zaczyn, mleko (jeśli używaliśmy drożdży suchych wlewamy całe 200 ml), utarte żółtka i mieszamy wszystko drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Następnie wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie. Dodajemy małymi porcjami roztopione masło, cały czas wyrabiając ciasto. W razie konieczności podsypujemy odłożoną mąką. Gotowe ciasto ma być gładkie i odrywać się od miski i dłoni.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut (musi podwoić swoją objętość). Jeżeli użyliśmy suchych drożdży ciasto nie musi rosnąc, jest gotowe do pieczenia.

Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier, jajko, budyń i aromat. Dokładanie mieszamy i odstawiamy do lodówki.  

Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, tylko używając mniejszej ilości mleka.  Do jeszcze ciepłego budyniu dodajmy pokrojone w kostkę masło, cukier i dokładnie miksujemy, aż uzyskamy gładką masę.

Przygotowujemy kruszonkę. Masło topimy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Do ostudzonego masła dodajemy mąkę z cukrem i ucieramy drewnianą łyżką, do momentu, aż uzyskamy kruszonkę. Jeśli kruszonka jest za mokra możemy dodać nieco więcej mąki.

Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy, następnie wykładamy na nie masę serową, potem masę budyniową i posypujemy wierzch kruszonką.

Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Wkładamy placek do piekarnika. W czasie kiedy będzie się nagrzewał ciasto będzie miało szanse jeszcze urosnąć. Pieczemy około 30-40 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta podczas pieczenia za bardzo się zarumieni wyłączamy górną grzałkę.
 
 
 
 

1 komentarz:

  1. Drożdżowego z taką warstwą budyniu jeszcze nie jadłam, ale to fajny pomysł :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie, Kamila.

    OdpowiedzUsuń