wtorek, 29 grudnia 2015

Rumowe ciasteczka

Składniki:

  • 1 ¾ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ¼  łyżeczki zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 kubka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ¼  szklanki ciemnego rumu

Przygotowanie:
  • z podanych składników zagniatamy ciasto
  • wstawiany do lodówki na około 30 minut
  • piekarnik ustawiamy na temp 180*C
  • ciasto wyciągamy z lodówki wałkujemy i wycinamy ciasteczka
  • pieczemy 15 minut na zloty kolor
  • po upieczeniu lukrujemy, oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy wedle uznania
  • smacznego:)