Drukuj przepis

Serowe kuleczki bankietowe


Serowe kuleczki, co tu dużo pisać, kuleczki na słodko, elegancko i naturalnie a to za sprawą gorzkiej czekolady, sezamu i orzechów ale czy tylko ?



Składniki na ok 30 kuleczek:

  • opakowanie serka mascarpone (250gr)
  • 200 gr twarożku półtłustego lub chudego
  • 4-5 kostek gorzkiej czekolady
  • 5-6 łyżek sezamu naturalnego
  • 7-8 orzechów włoskich
  • opakowanie 50 gr anchois ( anszua )
  • 7-8 sztuk moreli
  • kilka plasterków polędwicy łososiowej wieprzowej
  • sól do smaku
Przygotowanie :
Oba sery dobrze zmieszaj ze sobą dopraw odrobiną soli do smaku i odstaw do lodówki.
Gorzką czekoladę zetrzyj na drobnych oczkach tarki, orzechy wyłuskaj i drobno posiekaj nożem, sezam upraż na patelni - jakiejś starej patelni każdy chyba ma taką :)
Fileciki anchois ( czyt. anszu'a ) zwiń w oczko i przekłuj wykałaczką, polędwicę poskładaj w ozdobne falbanki i również nadziej na wykałaczki. Podobne z morelą - ukośne cięcie i na wykałaczki.
Wyjmij ser, uformuj nieduże kuleczki i po równo obtocz w orzechach, czekoladzie i sezamie.
Udekoruj przygotowanymi wykałaczkami i od razu podaj do stołu. 


Rada :
Morela pasuje do czekolady
Anchois świetnie zgrywa się z orzechami 
A polędwiczka z prażonym sezamem

Smacznego :)


Serowe kuleczki bankietowe karnawałowe sylwestrowe na przyjęcie bankiet przekąska bal karnawał zimne ognie

Serowe kuleczki bankietowe petarda petardy bankiet szampan wino michel angelo toast anchois anszua morele czekolada kuleczki z czekoladą starter restauracja catering Pszczyna Dartpol dart pol

Serowe kuleczki bankietowe kule przyjęcie urodziny przekąska menu bankietowe catering mechanik w kuchni pszczyna spscatering polędwica deska serów zimna płyta przystawka

Przekąski sylwestrowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz