Tak jak pomyślałam tak zrobiłam czyli pierogi leniwe. To mój kolejny smak dzieciństwa do którego często wracam. Będąc na swojej kuchni zawsze bałam się robić potrawy, które z ręki mamy wychodziły niebiańskie. Tak było z leniwymi, w końcu po próbach i błędach znalazłam przepis idealny. Zapraszam...
200 g. sera białego półtłustego
1 jajko - żółtko +piana
1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
do polania
1 czubata łyżka masła
2 łyżki bułki tartej
Twaróg rozdrobnić widelcem, połączyć
z
żółtkami, dodać mąkę i sól. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z
ciastem. Stolnicę posypać mąką
Z ciasta uformować wałek o średnicy 3 cm, lekko spłaszczyć , nożem zrobić kratkę i kroić w skośne kawałki szerokości 2-3 cm.
Pierogi wrzucać partiami na wrzącą , osoloną wodę. Wyjmować łyżką cedzakową po 1 min. od wypłynięcia.
Polać masłem ze zrumienioną bułką tartą. i posypać cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz