wtorek, 14 lipca 2015

Filet z kurczaka z salsą pomidorowo-serową

Na pewno każdy z gotujących zadaje sobie pytanie "co zrobić jutro na obiad". Mimo, że przepisów jest w sieci internetowej pełno to ciężko tak naprawdę znaleźć ten nr jeden. Dlatego dziś przychodzę z pomocą ja i serwuje przepyszne, a co ważne szybkie danie dla każdego. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 dla dzieci zrobiłam bez farszu u góry tzn. po pierwszym pieczeniu już były gotowe do zjedzenia.  Cukinia nie jest konieczna, mój Ł. zjadł z ziemniaczkami .

Żródło: Kwestia smaku
Składniki:
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy extra vergine lub oleju
  • 2/3 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu (lub grana padano albo inny twardy ser)
  • 2 większe pomidory
  • 1 mała  cebula
  • 60 g tartego miękkiego sera typu gouda
  • świeże zioła np.  bazylia, tymianek, oregano
  • 2 cukinie
  • Przygotowanie



    • Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Rozdzielić filety kurczaka na 2 pojedyncze piersi. Każdy filet przekroić poziomo na 2 cieńsze filety i rozbić tłuczkiem w najgrubszej części na taką samą grubość (ok. 1/2 cm). Doprawić solą, pieprzem i posmarować roztopionym masłem wymieszanym z oliwą z każdej strony, następnie obtoczyć w mieszance tartej bułki i tartego parmezanu. Ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej oliwą lub olejem. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
    • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę odsączyć z nadmiaru soku, wymieszać z drobno posiekaną czerwoną cebulą.
    • Piekarnik przełączyć na funkcję grilla (jeśli nie mamy takiej funkcji podnieść temp. do 240 st. C), na filetach położyć salsę pomidorową i tarty ser i wstawić do piekarnika. Grillować/piec jeszcze przez 5 minut. Posypać świeżymi ziołami. Podawać na tagliatelle z cukinii.
    • Cukinię pokroić obieraczką  i wrzucić na 1/2 minuty na wrzątek, odcedzić, doprawić łyżeczką oliwy, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz