Przeszukaj blog...

wtorek, 29 grudnia 2015

Jagnięcina z kisielem grzybowym


SKŁADNIKI:

300 g jagnięciny
3 łyżki musztardy Dijon
Kolendra
Sól, pieprz
10 - 15 szt. suszonych grzybów leśnych
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej



Dodatki (opcjonalnie)
Kasza kuskus oraz sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych



KROK 1: 

Jagnięcinę umyć i dokładnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.

Natrzeć kolendrą oraz musztardą Dijon. 

Odłożyć na 1 godzinę po czym grillować na patelni grillowej około 3 minut z każdej strony. 



Odstawić pod przykryciem na 3- 4 minuty. Delikatnie posolić i popieprzyć.
 




KROK 2:

Suszone grzyby gotować w około 300 ml wody przez 0,5 h.

W szkalnce z około 50 ml wody rozrobic dokładnie mąke ziemniaczaną.

Dodać do gotującego się wywaru grzybowego, posolić i popieprzyć według uznania.




„Kisielem” (o którego gęstości można zadecydować samemu poprzez dodanie większej lub też mniejszej ilości mąki ziemniaczanej) polewam jagnięcinę na talerzu z dodatkami – kaszą kuskus, przygotowaną według zaleceń na opakowaniu oraz sałatką z rukoli i przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych, polanych sosem (8 łyżek wody + 2 łyżki musztardy Dijon + łyżka octu winnego).


SMACZNEGO!! :)

Koszt: 35 zł
Ilość: 2 osoby

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz