Pierogi Wigilijne - z kapustą i grzybami!


Macie swoje ulubione Wigilijne danie? Takie, którego nie odważacie się jeść przez cały rok, żeby nie zepsuć sobie tej tęsknoty za tym właśnie smakiem "całorocznym przejedzeniem"?
Ja takie mam. I są nim pierogi. Nie byle jakie, bo w moim domu od zawsze robione z tatą. Z roku na rok z coraz większym zaangażowaniem. I najlepszym farszem na Świecie!
Więc już nie dziwi Was fakt, że nie ujawniłam Wam tego przepisu z odpowiednim czasowym wyprzedzeniem. Nie mogłam zrobić falstartu... nie wybaczyłabym sobie... Przepis na pewno przyda się Wam za rok i za dwa, a może już nawet na Sylwestra. Polecam! :)


 Składniki na ok 100 pierogów:

Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki wrzątku
2 jajka
2 łyżki masła
sól

Farsz (najlepiej przygotuj dzień wcześniej):
4 pojedyncze płaty śledzi solonych a la matias
250g suszonych grzybów
1kg kapusty kiszonej
pieprz


Sposób wykonania:
Farsz najlepiej przygotuj dzień wcześniej. Grzyby zalej wodą i odstaw na około 4h, następnie zagotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do ostygnięcia. Kapustę gotować aż zmięknie, odcedzić i mocno odsączyć. Następnie grzyby, kapustę i śledzie przemielić przez maszynkę do mięsa lub w malakserze. Dodać soli i pieprzu do smaku. Odstawić do lodówki na całą noc.
Do miski przesiej mąkę, dodaj jajka, masło, dokładnie wymieszaj, dodaj wrzątek i sól, a następnie ugniataj przez chwilę. Ciasto rozwałkuj cienko i wykrawaj koła. Przenieś łyżeczkę farszu na każdy mały placek i zawijaj pierogi. Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie smaż na głębokim oleju.
 

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń