23 grudnia 2015

Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Ravioli z ciecierzycą



Ravioli to włoski specjał, ale w zasadzie niczym nie różni się od naszych, swojskich pierogów. Jednakże przepis, który dzisiaj dla Was przygotowaliśmy jest już diametralnie różny od klasycznego, opiera się bowiem na mące z pełnego ziarna, a farsz na ciecierzycy. Uwielbiam ciecierzycę odkąd odkryłam hummus, a w tych pierogach sprawdza się znakomicie.



Ravioli z ciecierzycą (ok. 20 sztuk zależy od wielkości sztuk)
50g potrawy czyli 2-3 sztuki: Energia – 75 kcal, Białko – 4,2g, Tłuszcz – 1,2g, Węglowodany – 12,9g, IG – 28

Ciasto: 
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej/razowej: orkiszowej/żytniej/gryczanej
  • 2/3 gorącej wody
  • 1 łyżeczka oleju/oliwy
  • sól
  • opcjonalnie 1 jajko
Farsz: 
  • 1 szklanka suchej ciecierzycy lub 2 szklanki ciecierzycy z puszki
  • duża garść suszonych grzybów leśnych
  • 1 mała cebula
  • natka pietruszki pęk lub 2-3 garście jarmużu
  • sól, pieprz
  • olej
Ciecierzycę (suchą) moczymy 12 godzin, a następnie gotujemy do miękkości. Jeżeli wybraliśmy ciecierzycę z puszki jest od razu gotowa do użycia. Grzyby namaczamy przez noc lub ok 1 h, odlewamy, wrzucamy do wody i gotujemy około 20-30 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju. Następnie mielimy w maszynce ciecierzycę, cebulkę i ugotowane grzyby, mieszamy i dodajemy resztę składników farszu. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i innymi przyprawami. Wyrabiamy ciasto, po czym wałkujemy i dzielimy na dwie części. Na dolnej części układamy łyżeczkę farszu w odstępach około 5-7cm z każdej strony, a następnie przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Przyciskamy wokół nadzienia tak, aby połączyć ciasto, po czym wykrawamy radełkiem kwadraty z farszem w środku. W ten sposób powstały pierogi ravioli, które wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy ok. 10 minut od wypłynięcia.
Smacznego!



 

1 komentarz:

  1. Nigdy nie jadłyśmy ravioli, aczkolwiek mamy ochotę kiedyś spróbować. Być może skusimy się na ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń