Orzechowy sernik na pierniku to dwa rodzaje wypieków w jednym. Ciasto oddaje klimat Świąt Bożego Narodzenia. Seropiernik jest tak dobry, że będzie gościł nie tylko na moim świątecznym stole :)
PIERNIK:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka kakao
- 1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- 75g masła
- 1/2 łyżeczki sody
SERNIK:
- 500g zmielonego twarogu
- 3 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100g orzechów włoskich
POLEWA:
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki wody
- 25g masła
- 50g czekolady gorzkiej
Masło rozpuścić razem z miodem i przestudzić. Zmiksować z jajkiem. Wsypać mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawami i połączyć. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 18 cm. Na dnie powinien być papier do pieczenia.
Dobrze zmielony twaróg zmiksować z jajkami, cukrem, ekstraktem i mąką ziemniaczaną, umieszczając składniki w misie miksera. Orzechy włoskie dokładnie zmielić, dodać do masy sernikowej i wymieszać.
Wylać na ciasto piernikowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 20 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160*C i nadal piec przez 40 min.
Przygotować polewę umieszczając połączony cukier puder, kakao i wodę w garnuszku. Zagotować, dodać masło i czekoladę. Rozpuścić i przestudzić. Polać po wystudzonym seropierniku. Smacznego :)