Orzechowy sernik na pierniku

Orzechowy sernik na pierniku to dwa rodzaje wypieków w jednym. Ciasto oddaje klimat Świąt Bożego Narodzenia. Seropiernik jest tak dobry, że będzie gościł nie tylko na moim świątecznym stole :)

to3

PIERNIK:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 75g masła
  • 1/2 łyżeczki sody
SERNIK:
  • 500g zmielonego twarogu
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100g orzechów włoskich
POLEWA:
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki wody
  • 25g masła
  • 50g czekolady gorzkiej

to2

Masło rozpuścić razem z miodem i przestudzić. Zmiksować z jajkiem. Wsypać mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawami i połączyć. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 18 cm. Na dnie powinien być papier do pieczenia.

Dobrze zmielony twaróg zmiksować z jajkami, cukrem, ekstraktem i mąką ziemniaczaną, umieszczając składniki w misie miksera. Orzechy włoskie dokładnie zmielić, dodać do masy sernikowej i wymieszać.

Wylać na ciasto piernikowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 20 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160*C i nadal piec przez 40 min.

Przygotować polewę umieszczając połączony cukier puder, kakao i wodę w garnuszku. Zagotować, dodać masło i czekoladę. Rozpuścić i przestudzić. Polać po wystudzonym seropierniku. Smacznego :)

to1

https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Dobrze wypieczone święta

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.