poniedziałek, 21 grudnia 2015

Ciasteczka orzechowe na białkach

Przy pieczeniu ciasteczek często zostają nam białka. Mam dla was świetny pomysł jak je wykorzystać. Upieczcie orzechowe krojone ciasteczka, które są leciutkie i chrupiące, jednym słowem rozpływają się w ustach.



Składniki:
Przygotowanie:
Orzechy drobno zmielić w maszynce do orzechów.
Białko ubić i miksując stopniowo dosypywać cukier. Miksujemy do momentu aż cukier się rozpuści a masa będzie gładka i lśniąca. Z ubitej masy białkowej odłożyć 3 łyżki do posmarowania. Do reszty wsypać zmielone orzechy i delikatnie wymieszać. Masę włożyć na około pół godziny do lodówki. Wyjąć z lodówki i rozwałkować między dwoma papierami do pieczenia na grubość około 0,5 cm. Zdjąć górny papier, posmarować odłożoną masą z białek i pokroić na prostokąty 3*2 cm. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 160 stopniach około 10-12 minut. Wyjąć i pozostawić na blaszce do ostudzenia. Z blaszki zdejmujemy zimne.


Przepis z Kotlet.tv

1 komentarz: