3 kwietnia 2014

Mięso pieczone z warzywami

Tego dania nie da się zepsuć :) Jest bardzo proste a zarazem pyszne.

Składa się z mięsa, warzyw i przypraw, ziół.

Używam różnego rodzaju mięs. Można dodać naprawdę wszystko. Im więcej rodzajów mięs dodamy, tym smak potrawy będzie lepszy.

Jeśli chodzi o warzywa dodajemy wszystko według własnych upodobań.

A przyprawy...kto co lubi.

Ja mięsko przyprawiam rozmarynem, majrankiem i polewam odrobiną sosu sojowego i sosem Worcestershire.




Ja dodaję:

  • udka z kurczaka
  • piersi z kurczaka
  • skrzydełka
  • karkówka
  • schab
  • boczek

  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • ziemniaki
  • buraki
  • kalafior

  • tymianek
  • rozmaryn
  • majeranek
  • czerwona słodka papryka
  • sól 
  • świeżo zmielony pieprz
  • sos sojowy ciemny
  • sos Worcestershire

  • oliwa z oliwek




Mięso nacieramy wszystkimi przyprawami. Układamy w brytfance.

Warzywa obieramy, kroimy w słupki, ćwiartki, talarki.

Układamy wszystko na mięsie i posypujemy ziołami, odrobina słodkiej papryki.

Polewamy ok 3 łyżkami oliwy z oliwek, przykrywamy i zapiekamy min. 1godz. w 200st.C







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz