„Paszteciki” drożdżowe to danie które najbardziej kojarzy mi się ze świętami. W naszym domu są nieodłącznym ich elementem.
Do barszczu nadziane grzybami, do podjadania między głównymi daniami i dla młodszych domowników rybno-warzywne. Gdy spodziewamy się dużej ilości gości warto podwoić składniki bo danie szybko znika ;)
Składniki na około 18-20 sztuk
ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 120 g masła pokrojonego w kostkę
- 0/5 szklanki śmietany 18%
- szczypta soli
- szczypta mielonej słodkiej papryki
farsz:
- 1 puszka tuńczyka
- mała cukinia (obrana, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w kostkę)
- pół cebuli czosnkowej
- łyżka masła klarowanego
- ugotowana marchewka
- ugotowana pietruszka (ugotowane warzywa mogą być z rosołu bądź innej zupy, farsz będzie wtedy jeszcze bardziej aromatyczny)
- kopiasta łyżka mascarpone
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 0/5 łyżeczki suszonych pomidorów
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- sól do smaku
dodatkowo:
- roztrzepane jajko
- łyżka maku
Cebulę drobno siekamy i wraz z cukinią podsmażamy na maśle.
Gdy się zeszklą zestawiamy z ognia i dodajemy osączonego tuńczyka, ugotowane warzywa pokrojone w kosteczkę oraz mascarpone, posiekaną natkę i przyprawy.
Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Przygotowujemy ciasto.
Drożdże kruszymy i mieszamy ze śmietaną aż się rozpuszczą.
Mąkę przesiewamy, siekamy z masłem i przyprawami po czym dodajemy śmietanę i zagniatamy na gładkie, sprężyste ciasto (nie odstawiamy do wyrośnięcia).
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na duży prostokąt na którym rozsmarowujemy farsz.
Zwijamy jak roladę, smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.
Kroimy w ok. 2 cm kawałki które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Odstawiamy na kratkę do przestudzenia.
Smacznego :)
1 komentarz
Są bardzo pyszne! Polecam