środa, 16 grudnia 2015

Rolada makowa

 
Dziś zapraszam Was na drożdżową roladę makową, która obowiązkowo musi się znaleźć na świątecznym stole.
Przepis mam od mamy. Ciasto wychodzi z niego  bardzo smaczne, puszyste i delikatne i co najważniejsze nie rozpada się.
Można do niego użyć masy z puszki, ale myślę, że o wiele lepiej smakuje z masą makową przygotowaną przez siebie.
Zapraszam!!!
 
Składniki na ciasto:
3 szkl. mąki,
5 dag drożdży,
15 dag masła lub margaryny,
2 całe jajka,
2 żółtka,
3 łyżki cukru,
 6 łyżek śmietany 30% lub 36%,
 
Składniki na masę makową:
0,5 kg maku,
4 łyżki cukru,
3 łyżki rodzynek,
olejek migdałowy,
2 łyżki masła lub margaryny,
4 białka,
0,5 l gorącej wody
 
Wykonanie:
Mak zalać gorącą wodą i odstawić do wystygnięcia. Jak wystygnie odsączamy go i  mielimy dwukrotnie. Następnie dodajemy cukier, rodzynki, olejek migdałowy i masło. Dokładnie mieszamy. Jeżeli ktoś lubi bardziej słodką masę dodajemy więcej cukru. Na koniec ubijamy białka i delikatnie łączymy z makiem.
Drożdże rozrabiamy w śmietanie i dodajemy resztę składników ciasta. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia  w ciepłe miejsce.
Jak już ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części, rozwałkujemy. Każdy placek smarujemy masą makową pozostawiając ok. 2- 3 cm przy każdym brzegu. Zwijamy roladę, a końce sklejamy.  Następnie kawałek papieru do pieczenia smarujemy margaryną i zawijamy roladę.
Pieczemy przez 30-45 min w 180C.
Po wystudzeniu dowolnie dekorujemy.
 
Smacznego!!!
 
 
 
 
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz