Tradycyjne danie meksykańskie. Nazwa enchilada pochodzi od czasownika enchilar znaczącego "dodać paprykę chili".
Enchiladę zwykle przyrządza się z kukurydzianą tortillą, którą smaży się przez moment w gorącym oleju, żeby zmiękła. Tortillę pokrywa się sosem, napełnia farszem i zwija w rurkę. Następnie umieszcza się kilka rurek w naczyniu żaroodpornym warstwowo, każdą warstwę pokrywając sosem i innymi dodatkami (np. serem lub cebulą).
Składniki:
Puszka pomidorów w zalewie
puszka czerwonej fasoli pinto
5 ząbków czosnku
1 czerwona papryczka chilli
(lub 2 łyżeczki mielonego chilli)
łyżeczka słodkiej papryki
500g mielonej wieprzowiny
sól i pieprz do smaku
kwaśna śmietana
4 pszenne tortille
tarty ser
Przygotowanie:
Czosnek obieramy i blendujemy razem z pomidorami i chilli. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wlewamy uzyskany sos i smażymy kilka minut cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Skarmelizowany lekko sos przekładamy do rondelka, a na patelni obsmażamy mięso doprawione słodką papryką, solą i pieprzem. Dodajemy do garnka z sosem, dusimy razem 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodajemy odsączoną fasolę i dusimy jeszcze kilka minut. Fasola musi pozostać lekko twarda.
Na tortillę nakładamy kilka łyżek sosu i 2-3 łyżeczki kwaśnej śmietany i zawijamy, zakładając brzegi do środka. Otrzymane ruloniki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy pozostałym sosem i obsypujemy obficie tartym serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni około 15 minut,
Enchiladę zwykle przyrządza się z kukurydzianą tortillą, którą smaży się przez moment w gorącym oleju, żeby zmiękła. Tortillę pokrywa się sosem, napełnia farszem i zwija w rurkę. Następnie umieszcza się kilka rurek w naczyniu żaroodpornym warstwowo, każdą warstwę pokrywając sosem i innymi dodatkami (np. serem lub cebulą).
Składniki:
Puszka pomidorów w zalewie
puszka czerwonej fasoli pinto
5 ząbków czosnku
1 czerwona papryczka chilli
(lub 2 łyżeczki mielonego chilli)
łyżeczka słodkiej papryki
500g mielonej wieprzowiny
sól i pieprz do smaku
kwaśna śmietana
4 pszenne tortille
tarty ser
Przygotowanie:
Czosnek obieramy i blendujemy razem z pomidorami i chilli. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wlewamy uzyskany sos i smażymy kilka minut cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Skarmelizowany lekko sos przekładamy do rondelka, a na patelni obsmażamy mięso doprawione słodką papryką, solą i pieprzem. Dodajemy do garnka z sosem, dusimy razem 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodajemy odsączoną fasolę i dusimy jeszcze kilka minut. Fasola musi pozostać lekko twarda.
Na tortillę nakładamy kilka łyżek sosu i 2-3 łyżeczki kwaśnej śmietany i zawijamy, zakładając brzegi do środka. Otrzymane ruloniki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy pozostałym sosem i obsypujemy obficie tartym serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni około 15 minut,
Komentarze
Prześlij komentarz