Witam serdecznie
Propozycja na chleb z kaszą gryczaną,
pestkami dyni i słonecznikiem, jest smaczny i pięknie pachnie.
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji upieczemy chleb o
wadze około 1200 g
600 g mąki pszennej (użyłam
poznańskiej)
360 ml letniej wody
100 g kaszy gryczanej
45 g drożdży świeżych
2 łyżki słonecznika
2 łyżki pestek dyni
10 g soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju do pomalowania chleba
przed pieczeniem
użyłam foremki o wymiarach 26 cm x 13
cm
Link do filmu z przygotowania: Chleb z kaszą gryczaną
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną gotuję według
przepisu na opakowaniu, ugotowaną odstawiam do wystudzenia.
Teraz przygotuję rozczyn:
- Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniej wody , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
- Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy
wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć
grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.
Po 15 minutach :
- Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę, kaszę gryczaną, sól, wodę .
- Składniki na początku mieszam w misce łyżką, gdy wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat.
- Ciasto przerabiam kilka razy na blacie i dodaję słonecznik i dynię i nadal wyrabiam.
- Ciasto wyrabiam około 3 -4 minut aż stanie się gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni – jeżeli ciasto jest zbyt luźne to możemy blat podsypać niewielką ilością mąki i nadal wyrabiać.
- Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko poruszonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy
wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć
grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia .
- Foremkę wykładam papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, przerabiam kilka razy i formuję chlebek na wielkość foremki do pieczenia.
- Uformowany chlebek wkładam do foremki, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do podrośnięcia.
Pieczenie chleba z kaszą gryczaną:
- Górę chlebka przed wstawieniem do piekarnika maluję olejem .
- Foremkę z chlebkiem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na drugą od dołu półkę, chlebek piekłam około 60 minut .
- Piekarnika mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
- Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony,
- lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony.
Chleb z kaszą gryczaną jest upieczony. Życzę
udanych wypieków i smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz