poniedziałek, 14 grudnia 2015

Śledź w śmietanie

W okresie świątecznym na stole nie może zabraknąć potraw z rybami. Najlepsze są takie, które można przygotować wcześniej i tu proponuję wam śledzie w śmietanie. U mnie płaty marynowane ale można też zrobić z matiasów.


Składniki:
  • 2 płaty marynowane
  • 180 g śmietany 18% gęstej
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 mała cebula
  • ćwiartka jabłka kwaśnego
  • 1-2 łyżki wody z ogórków
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka, zalać wodą i gotować aż będzie al dente. Przelać na sitko do odsączenia i ostudzenia.
Z płatów marynowanych zdjąć skórę i pokroić w średniej wielkości kawałki.
Do śmietany dodać starty na dużych oczkach ogórek i jabłko. Dodać zimną cebulę, wodę z ogórków, musztardę, wymieszać. Doprawić do smaku. Płaty ułożyć na półmisku i polać  przyprawioną śmietaną. Odłożyć do schłodzenia. 
Można również wszystko razem wymieszać.



3 komentarze:

  1. Mam pytanie czym Pani udekorowała? chodzi mi ze na śmietanie znajduje się coś czerwonego i bardzo ładnie to wygląda

    OdpowiedzUsuń