Pieczarkowe rolady z szynki

5/5 - (2 votes)

Pieczarkowe rolady z szynki

Rolady pieczarkowe , to zawsze dobry pomysł na obiad lub na zagospodarowanie kawałka dość suchego mięsa jakim jest szynka . Oczywiście wiele osób , może się ze mną nie zgodzić i twierdzić , że jest ona najlepsza na świecie . Owszem jest , ale jako wędzona lub suszona , no ..ewentualnie pieczeń w pozostałych przypadkach zdecydowanie wolę inne kawałki mięsa , takie jak żeberka , karkówka lub chociażby soczysta łopatka 😉 Wracając do roladek , są bardzo proste , nie przekombinowane , a naprawdę smaczne 😉 Zresztą kto nie lubi pieczarek i kruchutkiej wieprzowinki , myślę że niewiele jest takich osób 😉

rolady z pieczarkami z szynki

Składniki :

  • 1 kg szynki wieprzowej- chudej
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2-3 cebule
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ząbek czosnku
  • sól , pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 łyżeczka – czubata mąki pszennej do zagęszczenia sosu

IMG_5715IMG_5714



Szynkę kroimy w plastry o grubości około 1 cm i rozklepujemy tak jak na kotlety schabowe – bardzo cienko . Pieczarki siekamy drobno , tak samo cebulkę i wszystko smażymy na patelni , lekko soląc i doprawiając pieprzem oraz gałką muszkatołową . Jak już pieczarki z cebulką będą miękkie i gotowe , wyłączamy gaz , odstawiamy je do wystygnięcia . Na rozbitych kawałkach szynki układamy farsz , delikatnie solimy i pieprzymy , zwijamy w roladki . Podsmażamy na tłuszczu z obu stron aż się przyrumienią , a następnie zalewamy dwiema szklankami wody, delikatnie solimy , dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku  i dusimy pod przykryciem , na wolnym ogniu około 30-40 minut , aż będą kruchutkie i miękkie . W razie potrzeby podlewamy wodą , gdyby się okazało że zbyt odparowuje podczas duszenia . Powstały przy pieczeniu sos zagęszczamy mąką , rozprowadzoną w około 1/2 szklanki wody , gotujemy w nim około 5 minut roladki . Gotowe , danie smakuje doskonale z każdym dodatkiem , kaszą , ziemniakami lub soczewicą . Smacznego 😉

IMG_5713IMG_5716

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *