11 grudnia 2015

Batony zbożowe bez pieczenia

Dawno tu nie zaglądałam, a kilka dni temu zrobiłam batoniki zbożowe na mleku skondensowanym.
Zależało mi na wykorzystaniu owego mleka, ale i na tym, by nie trzeba było włączać piekarnika.
Batony nie są słodkie, za to po brzegi wypełnione płatkami : owsianymi, jęczmiennymi i orkiszowymi.

To do dzieła !

Składniki :
500 ml. mleka skondensowanego niesłodzonego - ja użyłam Łaciatego z kartonu
200 g. płatków owsianych
100 g. płatków jęczmiennych
50 g. płatków orkiszowych
25 g. mlecznej czekolady mlecznej
2 łyżeczki kakaa
łyżeczka cukru pudru
Garść suszonej żurawiny
Garść orzechów laskowych

Do rondelka wlałam mleko, wsypałam cukier i kakao - podgrzewałam mieszając. Dodałam pokruszoną czekoladę mleczną, mieszałam do jej rozpuszczenia. Masę mleczną przelałam do miski, dodałam płatki, żurawinę oraz orzechy. Całość dobrze wymieszałam. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, wyłożyłam masę, docisnęłam i wstawiłam na noc do lodówki. W tym czasie masa zgęstniała.
Całość wyjęłam z blaszki i pokroiłam na nieduże kawałki.

Proste i zdrowe :)

2 komentarze:

  1. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda rewelacyjnie i na 100% wiem że tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)

    OdpowiedzUsuń