risotto z krewetkami i chorizo

dodane 9 grudnia 2015


Risotto z krewetkami i chorizo, to proste danie z niewielką ilością dobrych składników. Wyśmienity smak krewetek, pikantne chorizo, delikatna i krucha roszponka wystarczą, aby przyrządzić potrawę o tak intensywnym smaku.
Składniki :
  • 200g ryżu do risotto
  • 40ml białego wina
  • 1/4 cebuli
  • 8-10 większych krewetek
  • 100g hiszpańskiej kiełbasy chorizo
  • 1/3 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5l bulionu warzywnego
Sposób przyrządzenia :
  • w wysokim garnku roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy ja na złocisty kolor
  • dodajemy ryż risotto i smażymy co chwilę mieszając, aż cały ryż będzie obsmażony
  • następnie dolewamy wino i gotujemy aż wyparuje
  • wlewamy około pół szklanki bulionu i gotujemy risotto na małym ogniu, gdy bulion wchłonie się podlewamy je resztą bulionu
  • chorizo kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na małej patelni
  • krewetki również podsmażamy na osobnej patelni z dwoma startymi na tarce o drobnych oczkach ząbkami czosnku
  • do gotowego risotto dodajemy mrożony groszek, podsmażone kiełbaski oraz krewetki
  • wszystkie składniki mieszamy z ryżem, dodajemy starty parmezan i 2 łyżki śmietany 30%
  • doprawiamy do smaku pieprzem i wykładamy na talerze udekorowane roszponką - doda koloru i smaku naszej potrawie

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz