Przepyszna surówka z brukselki

06:42

W dzieciństwie nie lubiłam brukselki. Kojarzyła mi się z rozgotowanymi, gorzkimi kulkami pływającymi w zupie. Później jej charakterystyczny smak stał się dla mnie intrygujący. Ale absolutnie nie na tyle, by na stałe gościła w naszym menu. W ciągu ostatnich kilku lat kupiłam ją może raz czy dwa. I wciąż mnie nie przekonywała. Aż do dzisiaj :) 

Natknęłam się jakiś czas temu na spis różnych warzyw liściastych z ich właściwościami i postanowiłam, że zielone liście będą częstym gościem na naszych talerzach. Dziś na bazarze rzuciły mi się zaś w oczy małe, krągłe brukselki. I postanowiłam dać im jeszcze jedną szansę. Efekt był tak zaskakujący, że zjadłam prawie całą surówkę na raz... Jest przepyszna i, kierując się jedynie smakiem, prawie nikt nie zgadnie, że składa się głównie z brukselki. 




Składniki:

- 20 dag brukselki
- 1 jabłko
- garść rodzynek

- sos: 1 łyżka miodu, 1 łyżka oleju, sól, pieprz

  1. Brukselkę obierz z zewnętrznych liści, umyj i pokrój na cienkie plasterki.
  2. Dodaj obrane i starte jabłko. 
  3. Rodzynki pokrój na mniejsze kawałki, zalej wrzątkiem, opłucz i dorzuć do reszty składników.
  4. Wymieszaj z sosem, posól do smaku.


You Might Also Like

1 komentarze

  1. Super! Dodałam nieco soku z cytryny. Mimo, że lubimy gotowaną (zazwyczaj na parze) brukselke, nawet nasz 3latek to surówka jest miłą odmianą, polecam.

    OdpowiedzUsuń

Subscribe