września 15, 2013

Łosoś w sosie teriyaki z warzywami w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem grzybów Mun


Dzisiaj zapraszam Państwa na kuchnię azjatycką, przepyszne połączenia smaków i aromatów, tak odmienna od kuchni polskiej a taka smaczna i nietuzinkowa. Dla mnie to początek spotkań z kuchnią dalekiego wschodu. Jak na razie jestem zachwycona ;-)

Zapraszam ;-)




Składniki:

łosoś filet około 30dag
sos teriyaki
świeża kolendra
sos sojowy jasny
sos sojowy ciemny
ocet ryżowy
słodki ocet ryżowy
cukinia zielona pokrojona na małe paseczki
cebula w paseczki
2 ząbki czosnku
świeży imbir
3 pieczarki
grzyby Mun
papryka czerwona
kukurydza
makaron Chow Mein
chili
limeta
olej

 
 


przygotowanie:

Łososia kroimy w paski marynujemy przez około godzinę w sosie teriyaki. Skrapiamy limetą. Smażymy na oleju podlewamy łyżeczką sosu sojowego jasnego.
Posypujemy świeżą kolendrą.

Warzywa (cebula, pieczarki, cukinia, papryka, kukurydza) i namoczone grzyby Mun, smażymy w woku dodajemy przeciśnięty czosnek, pokrojony w drobną kosteczkę świeży korzeń imbiru, chili. Podlewamy sosem sojowym ciemnym, octem ryżowym, słodkim octem ryżowym. Przykrywamy dusimy około 10-15minut.

Makaron zalewamy wrzątkiem, po około 5minutach jest już gotowy. Podajemy posypany kolendrą.

Wszystko podajemy na osobnych półmiskach.


Przepyszne!
Życzę smacznego i udanego spotkania z kuchnią azjatycką ;-))

2 komentarze:

  1. Łososia lubię w każdej postaci.Ta dietetyczna pizza,też smakowita.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI