października 16, 2013

Bliny ziemniaczano- dyniowe z łososiem- CZAS NA DYNIĘ

Kolejny pomysł na dynię to pyszne placki ziemniaczano- dyniowe tzw. bliny z dyni podane z łososiem i dipem śmietanowym z kawiorem z jesiotra. Cudowne połączenie smaków, placuszki są bardzo chrupiące i delikatnie kremowe. Szczerze polecam!

 
 
składniki

bliny z dyni:
- 1 kg dyni startej na tarce o dużych oczkach
- 1kg ziemniaków startych na tarce o dużych oczkach
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- sok z 1/4 cytryny
- 2 jajka

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, smażymy na oleju słonecznikowym lub rzepakowym, na złoty kolor.

Łososia skrapiamy sokiem z limety, oprószamy solą morską, smażymy na patelni na oliwie z oliwek wymieszanej z masłem klarowanym.

Dip śmietanowy:
- 2 łyżki śmietany gęstej
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka soku z limety lub cytryny
- sól

Wszystko mieszamy odstawiamy na 30 minut żeby smaki się połączymy. Podajemy z kawiorem.

Smacznego!

pozdrawiam cieplutko ;-) zapraszam na FB , wystarczy kliknąć Lubię to!



Akcja kulinarna:



4 komentarze:

  1. Co za cudowne danie, ten łosoś wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowite połączenie z łososiem. Te bliny kuszą, aby je wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI