Kolakakor - szwedzkie ciasteczka


Ciasteczka karmelowe

Nie mogę uwierzyć, że do świąt zostało już niespełna trzy tygodnie. Nie dość, że nie mam jeszcze ani jednego prezentu, nie udekorowałam jeszcze mieszkania, to dodatkowo, nie przygotowałam świątecznego menu. Macie ten sam problem, czy tylko ja jeszcze w proszku? Mikołajki za nami, także, spokojnie można już zacząć świąteczne przygotowania. Jeżeli szukacie ciekawych pomysłów na święta Bożego Narodzenia - to spokojnie mogę polecić przepis na Szwedzkie Karmelowe ciasteczka. Dobre nie tylko od święta, jednak zimową porą smakują najlepiej. Święty Mikołaj nie może się mylić :)

Składniki na kolakakor:

  • 200g masła
  • 150g cukru trzcinowego (najlepiej cukru pudru)
  • 50g cukru musavado
  • 300g mąki
  • 1,5 łyżki golden syropu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ewentualnie szczypta cynamonu

Sposób przygotowania ciasteczek:

Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
W oddzielnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dosypujemy partiami do masy razem z golden syropu.

Gotową masę dzielimy na 4-5 części w zależności od wielkości ciasteczek które chcemy uzyskać. Każdą część rolujemy.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy przygotowane rulony i lekko zgniatamy tworząc charakterystyczny wzór.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 170`C i pieczemy około 14 minut.
Po tym czasie ciasto kroimy na mniejsze kawałki, tworząc tym samym małe ciasteczka.
Studzimy na blaszce.
Smacznego!

Komentarze

  1. świetne te ciasteczka!

    zapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie :)
    Ja już nawet mam choinkę ubraną... ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!