sobota, 26 września 2015

Tort z bitą śmietaną i owocami

    Pyszny i delikatny tort owocowy. Trochę czasochłonny ale wart jest całej pracy :)
zrobiłam go na urodziny Taty...
         smakował wszystkim nawet tym co za słodyczami nie przepadają :)






Składniki:

Ciasto

- 120g mąki pszennej typ 450
-  90g mąki ziemniaczanej
- 145g cukru
- 6 dużych jajek
- 10g proszku do pieczenia (2 małe łyżeczki)
- starta skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka olejku waniliowego


Do nasączenia biszkoptów:

- 100ml wody
- 100g cukru
- sok z 1/2 cytryny

Masa owocowa:

- 500g truskawek, mogą być mrożone
- 100g cukru
- sok z 1/2 cytryny

Masa śmietanowa:

- 1L śmietanki 30%
- 5 opakowań śmietan-fix
- 150g cukru pudru
- 3 małe opakowania borówek (ok 600g)

Do dekoracji:

- 100g malin
- 100g czerwonej porzeczki
- 100g borówek lub jagód

Sposób wykonania:

Ciasto - przepis na krok po kroku jest TUTAJ
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, powoli dosypujemy cukier i  tak naprawdę to jest najważniejszy etap w wykonaniu ciasta biszkoptowego. Do masy dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy ale już na wolnych obrotach tak aby połączyć składniki zachowując napowietrzoną masę. Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i przesiewając łączymy z jajeczną masą ale już łyżką a najlepiej ręką bo to najdelikatniejszy sposób, dodajemy skórkę z cytryny i olejek waniliowy, mieszamy krótko i gładką masę wylewamy do tortownicy 28cm wyłożonej papierem do pieczenia, ja wykładam nawet boki tortownicy i to o 5cm wyżej niż blaszka bo biszkopt potrafi wyrosnąć ponad blachę :)
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160-170 stopni  (pamiętajmy aby go wcześniej nagrzać bo wymieszana  masa nie powinna czekać) i pieczemy ok 40 minut, ja zawsze sprawdzam drewnianym patyczkiem czy jest suchy, jak tak to wyciągam.
Ciasto powinno mieć złoty kolor. Po wyjęciu opuszczamy ciasto w blaszce z wysokości ok 30cm na blat czy podłogę w celu usunięcia nadmiaru powietrza. Jak biszkopt ostygnie kroimy go na 3 równe blaty.



Masa owocowa
Truskawki z cukrem dusimy z 15min tak aby się częściowo rozgotowały, jak mamy mrożone to wcześniej lepiej je rozmrozić i dopiero gotować. Masa powinna mieć konsystencję śmietany, dodajemy sok z cytryny. Studzimy.

Do nasączania
Gotujemy wodę z cukrem i dodajemy sok z cytryny, studzimy.

 Masa śmietanowa
 Na najwyższych obrotach ubijamy śmietanę, śmietan-fix mieszamy z cukrem i wsypujemy do śmietany pod koniec ubijania.
Odkładamy z 5 łyżek śmietany do dekoracji.
Dosypujemy borówki i delikatnie mieszamy już łyżką.

Składamy tort :)

Kładziemy pierwszy krążek biszkopta i nasączamy, wykładamy połowę masy owocowej i  rozsmarowujemy na całym blacie, wykładamy ok 1/3 masy śmietanowej i kładziemy drugi blat i powtarzamy czynności: nasączamy, masa owocowa i śmietanowa a na to kładziemy trzeci blat biszkoptowy i delikatnie dociskamy. Nasączamy i dekorujemy śmietaną i owocami :)
Wkładamy do lodówki, dobrze jak mamy pojemnik do przechowywania ciast wtedy ciasto szybciej nasiąknie i nie wysycha, najlepsze jest po kilku godzinach lub na drugi dzień.
Poniżej dwie wersje dekoracji :)
Smacznego :)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz