poniedziałek, 19 października 2015

Orkiszowe bułki z makiem i sezamem

Tym razem testuję mąkę orkiszową i przyznam się, że jestem pozytywnie zaskoczona.
 Bułeczki są puszyste, chrupiące i na drugi dzień nadal świeże.
             Nie mówiąc już o walorach zdrowotnych :)
Z podanej porcji wyszło mi 9 dużych bułek.



Składniki:

- 200g mąki orkiszowej razowej
- 300g mąki pszennej chlebowej typ 750
-   25g masła temp. pokojowa
- 150ml letniej wody
- 150ml letniego mleka (+2łyżki do posmarowania)
-   20g świeżych drożdży
-   10g soli
-   12g miodu
- 1/2 jajka (druga połowa do posmarowania bułek)

Sposób wykonania:

Mąki wsypujemy do miski, drożdże, miód i część mleka mieszamy i wlewamy do zagłębienia w mące, posypujemy mąką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.


Wrzucamy resztę składników i wyrabiamy, 10 minut robotem, 15 minut ręcznie, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5 godziny do wyrośnięcia.




Po tym czasie wyrabiamy ciasto ręcznie przez chwilę i dzielimy na 9 porcji (można na 12 jak chcemy więcej a mniejszych bułek)
Ręce smarujemy olejem i formujemy bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, robimy nacięcia,



przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut, nagrzewamy piekarnik na 200stopni, smarujemy bułki rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy makiem i sezamem.



 Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Upieczone wyciągamy na kratkę do ostygnięcia.





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz