czwartek, 19 listopada 2015

Bułki z sezamem do hamburgerów

Ile piekarek tyle przepisów na te bułki, poczytałam i poskładałam swój przepis :)
     Bułki wyszły duże, miękkie i lekko słodkie...
a podpieczone na grillu do hamburgerów smakują rewelacyjnie ;)
                   ależ była pyszna kolacja .....



Składniki:

- 600g mąki pszennej typ 550
-   12g cukru (u mnie kokosowy z racji niskiego IG)
- 350ml ciepłej wody (nie gorącej)
-   60g mleka w proszku
-   45g roztopionego masła
-   15g świeżych drożdży
-   10g soli


Mąkę wsypujemy do miski, mleko w proszku rozpuszczamy w wodzie, drożdże, cukier i część mleka z wodą rozrabiamy na rozczyn i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia, po tym czasie mieszamy wszystkie składniki, robotem 10 minut, ręcznie trochę dłużej.
Ciasto powinno być elastyczne i nie lepić się do rąk, posypujemy delikatnie mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę .



Wyrośnięte ciasto wyrabiamy krótko i dzielimy na 8 części po ok 140g, to będą duże bułki :)
formujemy bułki, dociskamy dłonią żeby były bardziej płaskie,


przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40minut,
jak wyrosną za bardzo w górę dociskamy jeszcze raz, smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem  i posypujemy sezamem.


Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na 13 - 15 minut.
Studzimy na kratce, kroimy ostudzone.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz