Bardzo dobre delikatne ciasto, konsystencja podobna jak babka gotowana, mniam

Ja zrobiłam z połowy porcji i użyłam blaszki o wymiarach 25 x 21 cm, w składnikach podaję ilości na dużą blaszkę.

ucierane ciasto z ajerkoniakiem

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Powoli wlewać olej i ajerkoniak, nie przerywając mieszania.

ajerkoniak

Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Po łyżce dodawać do masy jajecznej, mieszać już bardzo delikatnie.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec 60-80 minut.  Po 30 minutach rozłożyć wiśnie na cieście i dalej piec.Wiśnie porozkładać w odstępach, nie może być za dużo. Nie podaję dokładnie ilości, ponieważ to zależy tego jakiej blaszki użyjecie.

Zawsze na koniec sprawdźcie patyczkiem stan upieczenia. Patyczek musi być suchy jak wysuniecie go z ciasta. To tylko tak dla informacji. 

Ciasto po 10 minutach wyjąć z blaszki i zostawić do ostudzenia, następnie posypać cukrem pudrem.

ciasto

Można dodatkowo podać z kleksem ubitej śmietany, polanym kisielem wiśniowym i obrzucić dodatkowo pozostałymi wiśniami.

Kremówkę ubić na sztywno, na koniec wsypać łyżkę cukru pudru, delikatnie wymieszać.

Kisiel wiśniowy –  z 300 ml soku odlać trochę do rozmieszania mąki ziemniaczanej. Sok zagotować, wlać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę gotować. Wymieszać, wlać do dzbanuszka i zostawić, żeby ostygł. Jeśli sok jest kwaśny dosłodzić do smaku.

Oczywiście można podać ciasto bez śmietany i sosu wiśniowego.

Ciasto rewelacyjne.