maja 05, 2014

Risotto ze szparagami na cydrze lubelskim...








SEZON SZPARAGOWY OTWARTY!









Maj to miesiąc najlepszy na kupowanie i przygotowanie szparagów. W tym okresie smakują najlepiej! Dzisiaj bardzo prosty choć dla cierpliwych przepis na risotto ze szparagami przygotowany na cydrze lubelskim a nie na białym winie. Wyszło obłędne! Szczerze polecam!

Zapraszam!





SKŁADNIKI:

- pęczek zielonych szparagów
- ryż jaśminowy
- sól, pieprz
- masło
- 150 ml cydru lubelskiego
- woda
- pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku










WYKONANIE:

- przygotuj dość spory garnek, ustaw go na kuchni na małym ogniu
- go garnka włóż 3 czubate łyżki masła 
- do garnka dodaj obrane i pokrojone szparagi
- podsmażaj na maśle około 3 minut, doprawiamy solą i pieprzem
- dodaj 1,5 szklanki suchego ryżu, dodaj czosnek
- podlej cydrem, od tego czasu risotto ciągle mieszamy, jak ryż wchłonie cały płyn, dolewamy po 50 ml wody, znowu mieszamy aż ryż wchłonie całą zawartość, czynność tą powtarzamy aż cały ryż będzie już miękki, trwa to około 30 minut. Dlatego to danie jest dla wszystkich tych, którzy są cierpliwi i nie przeszkadza im stanie przy kuchni z łyżką w reku. Muszą Państwo wiedzieć że smak risotto wynagrodzi cały trud. 
Risotto można podawać na 2 sposoby, pierwszy to nakładamy risotto i posypujemy świeżą natką pietruszki. Bądź nakładamy risotto a na nie dodatkową porcję ugotowanych szparagów (dla wszystkich podwójnych miłośników tego warzywa ;-))







Pierwszy sposób podania...





Drugi sposób podania...











Szparagi

4 komentarze:

  1. cudowne zdjęcia, cudowne smaki...
    mmm... rozpływam sie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dałabym się pokroić za takie risotto! Wygląda genialnie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Zjadłabym takie risotto z przyjemnością :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za zaproszenie, pięknie i smacznie tu u Ciebie :) Na pewno będę zaglądać !
    http://zchatynakoncuwsi.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI