30 listopada 2015

Chleb wieloziarnisty ( na drożdżach)

Piekłam nie raz i nie dwa ten chleb. Smaczny i zdrowy, z  dużą ilością ziaren.
Trochę z powodu braku wszystkich dodatków powstała wersja bardziej okrojona, ale również smaczna.


Na 1 bochenek :

500 g. mąki krupczatki
1/2 szklanki otrąb pszennych
łyżka siemienia lnianego
łyżka sezamu
łyżka pestek dyni
opcjonalnie : łyżka maku i łyżka ziaren słonecznika ( tak jest w oryginalnym przepisie )

woda : 375 ml ( jeśli dodacie do swojego ciasta mak i słonecznik należy zwiększyć ilość wody  do ok. 400-420 ml)
łyżeczka soli
łyżka cukru
15 g. świeżych drożdży

Do średniej miski należy przesiać mąkę, dodać pozostałe suche składniki, wkruszyć drożdże i całość zalać wodą - wodę dolewaj stopniowo, ciasto powinno być luźne, ale niezbyt rzadkie. Całość należy wyrobić dość krótko, po czym odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce - na około 1h.
Po tym czasie ciasto należy odgazować i przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami pszennymi keksówki.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wstawić ciasto i piec około godzinę lub do czasu aż skorka nabierze brązowego koloru.
Studzić na kratce.
Chlebek - jak to drożdżowy - najlepszy tego samego dnia po upieczenie. Powinien zachować świeżość do 2 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz