Kalfior i ryż w żółtej odsłonie

12:38

Jesień już dobiega końca, ale myślę, że ten pomysł na obiad przypadnie wam do gustu. Żółto na talerzu, czyli kalafior z ryżem duszony w kurkumie z odrobiną curry. Możecie podawać to danie w różnych odsłonach np.z mięsem ja akurat zjadłam w tym wykonaniu z pieczarkami do smaku. Z tego co słyszałam kurkuma ma właściwości lecznicze z tego więc powodu dodaje ją do wielu potraw. 

Bardzo proste w przygotowaniu, ale jakże pyszne i efektowne. Myślę, że ten żółty kolor was nie zemdli, lecz zachęci do przyrządzenia tego dania ponownie.







Potrzebujemy (na 2 porcje):
 - 1/2 dużego kalafiora
 - 1 opakowanie ryżu
 - 1 pieczarka (można pominąć)
 - 1,5 szklanki wody
 - 2 ząbki czosnku
 - 1/2 cebuli 
 - 2 łyżki oleju 
 - 2 łyżeczki soku z cytryny
 - przyprawy: kurkuma, curry, sól

Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni z olejem. Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem kurkumy. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Do garnka przełożyć zeszkloną cebulę i czosnek, wrzucić kalafior i dolać wodę. Dodać sok z cytryny, łyżkę kurkumy oraz curry, szczyptę sol (ja dodałam jeszcze pieczarkę ). Dusić 10 min pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Po przygotowaniu podać z ryżem.

 

You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE

Like us on Facebook