Kalfior i ryż w żółtej odsłonie
12:38Jesień już dobiega końca, ale myślę, że ten pomysł na obiad przypadnie wam do gustu. Żółto na talerzu, czyli kalafior z ryżem duszony w kurkumie z odrobiną curry. Możecie podawać to danie w różnych odsłonach np.z mięsem ja akurat zjadłam w tym wykonaniu z pieczarkami do smaku. Z tego co słyszałam kurkuma ma właściwości lecznicze z tego więc powodu dodaje ją do wielu potraw.
Bardzo proste w przygotowaniu, ale jakże pyszne i efektowne. Myślę, że ten żółty kolor was nie zemdli, lecz zachęci do przyrządzenia tego dania ponownie.
Potrzebujemy (na 2 porcje):
- 1/2 dużego kalafiora
- 1 opakowanie ryżu
- 1 pieczarka (można pominąć)
- 1,5 szklanki wody
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- przyprawy: kurkuma, curry, sól
Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni z olejem. Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem kurkumy. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Do garnka przełożyć zeszkloną cebulę i czosnek, wrzucić kalafior i dolać wodę. Dodać sok z cytryny, łyżkę kurkumy oraz curry, szczyptę sol (ja dodałam jeszcze pieczarkę ). Dusić 10 min pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Po przygotowaniu podać z ryżem.
0 komentarze