Marchewka była używana jako składnik wypieków już w średniowieczu. Biorąc pod uwagę fakt, że cukier był wówczas towarem drogim i trudno dostępnym, a zawartość cukru w marchewce jest znacznie wyższa niż w jakimkolwiek innym warzywie (poza burakiem cukrowym), stosowano ją, by wzbogacić smak deserów.
Ciasto marchewkowe przeżyło renesans w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej jako konsekwencja racjonowania żywności.
W latach sześćdziesiątych moda na ciasto marchewkowe ogarnęła Stany Zjednoczone. Niskobudżetowy produkt szybko zyskał sympatię Amerykanów i stał się jednym z popularniejszych deserów dostępnych w większości kafejek i restauracji. W 2005 roku ciasto marchewkowe z kremową glazurą znalazło się na piątym miejscu w rankingu – przygotowanym przez amerykańską organizację Food Network – najpopularniejszych dań lat siedemdziesiątych.
Tradycyjnie podawane z białą glazurą, z której zrezygnowałem, bo ciasto jest dość słodkie dla mnie i Haneczki.
Składniki:
250g marchwi
1-2 jabłka
300g mąki
350g cukru
120ml oleju
3 jajka
8 łyżek drobno mielonych migdałów
2 łyżeczki sody
łyżeczka cynamonu
łyżeczka ekstraktu migdałowego
szczypta soli
Przygotowanie:
Jabłka i marchew obieramy. Ścieramy na tarce o średnich oczkach.
W misce mieszamy mąkę, cukier, sodę, sól i cynamon. Osobno mieszamy olej, roztrzepane jajka, ekstrakt migdałowy.
Łączymy suche składniki z płynnymi i mikserem wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy migdały, marchew i jabłka. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Tortownicę (mniej więcej 24 cm średnicy) smarujemy tłuszczem i wlewamy ciasto.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 90 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze kilka minut, po czym wyjmujemy i pozwalamy ostygnąć pod ściereczką.
Wyjmujemy z formy, oprószamy cukrem pudrem.
Opcjonalna polewa:
Czubata łyżka cukru pudru
Łyżka płynnego miodu
sok z połowy cytryny
płatki migdałowe do posypania
Składniki ucieramy na lukier, polewamy ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi do dekoracji.
moje ulubione ciasto :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie : )