Śniadanie rodem z okolic Nowego Orleanu, zmodyfikowane na nasze warunki, ale nadal tak samo smaczne, proste do zrobienia i niedrogie. 4-6 porcji, dobrych zarówno na obfite śniadanie przed ciężkim dniem, jak i na niedrogi obiad.
Składniki:
4 jajka
kilka zwykłych kiełbas (np. Śląska)
1 duża cebula
1 zielona papryka
1 pomidort
2 ostre papryczki (moc wedle uznania)
2 ząbki czosnku
1 szklanka mleka
4-5 kromek chleba
tarty ser
tabasco, sól, pieprz czarny i cayenne, tymianek, bazylia
Przygotowanie:
Warzywa i kiełbasę kroimy w kostkę. Podsmażamy do miękkości, dodajemy pomidora i dusimy chwilę.
Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem, przyprawami i kilkoma kroplami tabasco.
Dno posmarowanej tłuszczem brytfanki wykładamy porwanym na kawałki chlebem. Na to kładziemy kiełbasę usmażoną z warzywami, wyrównujemy warstwę i posypujemy mocno serem. Całość zalewamy mieszaniną jajek, mleka i przypraw. Pieczemy około 45 minut w 200 stopniach, aż ser stworzy nam ładną skorupkę na wierzchu.
Składniki:
4 jajka
kilka zwykłych kiełbas (np. Śląska)
1 duża cebula
1 zielona papryka
1 pomidort
2 ostre papryczki (moc wedle uznania)
2 ząbki czosnku
1 szklanka mleka
4-5 kromek chleba
tarty ser
tabasco, sól, pieprz czarny i cayenne, tymianek, bazylia
Przygotowanie:
Warzywa i kiełbasę kroimy w kostkę. Podsmażamy do miękkości, dodajemy pomidora i dusimy chwilę.
Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem, przyprawami i kilkoma kroplami tabasco.
Dno posmarowanej tłuszczem brytfanki wykładamy porwanym na kawałki chlebem. Na to kładziemy kiełbasę usmażoną z warzywami, wyrównujemy warstwę i posypujemy mocno serem. Całość zalewamy mieszaniną jajek, mleka i przypraw. Pieczemy około 45 minut w 200 stopniach, aż ser stworzy nam ładną skorupkę na wierzchu.
Komentarze
Prześlij komentarz