Pomysł na nietypową przekąskę, dodatek do zupy, bądź innego dania.
Składniki:
400g filetów z piersi kurczaka
500g ciasta francuskiego (można spokojnie używać kupnego, gotowego)
200ml jogurtu greckiego
bazylia, oregano, tymianek, pieprz ziołowy
4 ząbki czosnku
sól
1 jajko
odrobina wody
400g filetów z piersi kurczaka
500g ciasta francuskiego (można spokojnie używać kupnego, gotowego)
200ml jogurtu greckiego
bazylia, oregano, tymianek, pieprz ziołowy
4 ząbki czosnku
sól
1 jajko
odrobina wody
Przygotowanie:
Z jogurtu, obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku, odrobiny soli i pieprzu przygotowujemy sos (tradycyjnie, polecam odstawić go na jakiś czas do lodówki, by smaki się połączyły).
Z jogurtu, obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku, odrobiny soli i pieprzu przygotowujemy sos (tradycyjnie, polecam odstawić go na jakiś czas do lodówki, by smaki się połączyły).
Piersi z kurczaka oczyszczamy i dzielimy na nieduże kotleciki. Ciasto francuskie dzielimy na prostokąty – wielkość kotlecika razy 2 plus niewielka obwódka dookoła, by bez problemu skleić brzegi ciasta.
Na głębszy talerz nasypujemy takie same ilości bazylii, oregano i tymianku, dużą szczyptę soli i czubatą łyżeczkę pieprzu ziołowego. Mieszamy dokładnie.
W tak przygotowanej mieszance obtaczamy kotleciki i podsmażamy je na patelni (jakieś 5-10 minut, zależnie od ich grubości). Należy często je obracać i pilnować, by zioła nam się zbyt mocno nie przypaliły.
W tak przygotowanej mieszance obtaczamy kotleciki i podsmażamy je na patelni (jakieś 5-10 minut, zależnie od ich grubości). Należy często je obracać i pilnować, by zioła nam się zbyt mocno nie przypaliły.
Gotowym kotlecikom dajemy nieco ostygnąć, a potem układamy na brzegu ciasta, pamiętając o pozostawieniu rantu potrzebnego do sklejenia. Brzeg wokół mięsa smarujemy rozbełtanym z odrobiną wody jajkiem. Na mięso kładziemy pół łyżki sosu czosnkowego i składamy ciasto na pół. Zalepiamy jego brzeg, tworząc coś w na kształt pieroga.
“Pierożki” układamy na blaszce i smarujemy wierzch jajkiem z wodą (dzięki temu ciasto nabierze ładniejszego złocistego koloru). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni i pieczemy 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste i kruche.
“Pierożki” układamy na blaszce i smarujemy wierzch jajkiem z wodą (dzięki temu ciasto nabierze ładniejszego złocistego koloru). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni i pieczemy 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste i kruche.
Tak tak tak, super pomysł na menu party. Uwielbiam pomysły na ciasto francuskie. Bardzo dziękuje za fajny wpis w akcji menu party :)
OdpowiedzUsuńZawsze do usług :D
Usuń