Przejdź do głównej zawartości

Kurczak w ziołach zapiekany w cieście francuskim

Pomysł na nietypową przekąskę, dodatek do zupy, bądź innego dania.
Składniki:
400g filetów z piersi kurczaka
500g ciasta francuskiego (można spokojnie używać kupnego, gotowego)
200ml jogurtu greckiego
bazylia, oregano, tymianek, pieprz ziołowy
4 ząbki czosnku
sól
1 jajko
odrobina wody
Przygotowanie:
Z jogurtu, obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku, odrobiny soli i pieprzu przygotowujemy sos (tradycyjnie, polecam odstawić go na jakiś czas do lodówki, by smaki się połączyły).
Piersi z kurczaka oczyszczamy i dzielimy na nieduże kotleciki. Ciasto francuskie dzielimy na prostokąty – wielkość kotlecika razy 2 plus niewielka obwódka dookoła, by bez problemu skleić brzegi ciasta.
Na głębszy talerz nasypujemy takie same ilości bazylii, oregano i tymianku, dużą szczyptę soli i czubatą łyżeczkę pieprzu ziołowego. Mieszamy dokładnie.
W tak przygotowanej mieszance obtaczamy kotleciki i podsmażamy je na patelni (jakieś 5-10 minut, zależnie od ich grubości). Należy często je obracać i pilnować, by zioła nam się zbyt mocno nie przypaliły.
Gotowym kotlecikom dajemy nieco ostygnąć, a potem układamy na brzegu ciasta, pamiętając o pozostawieniu rantu potrzebnego do sklejenia. Brzeg wokół mięsa smarujemy rozbełtanym z odrobiną wody jajkiem. Na mięso kładziemy pół łyżki sosu czosnkowego i składamy ciasto na pół. Zalepiamy jego brzeg, tworząc coś w na kształt pieroga.
“Pierożki” układamy na blaszce i smarujemy wierzch jajkiem z wodą (dzięki temu ciasto nabierze ładniejszego złocistego koloru). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni i pieczemy 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste i kruche.

Menu party! Imprezowe przekąski

Komentarze

  1. Tak tak tak, super pomysł na menu party. Uwielbiam pomysły na ciasto francuskie. Bardzo dziękuje za fajny wpis w akcji menu party :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Serowe kulki

Smakowita przekąska na imprezę, albo zamiast prażonej kukurydzy do dobrego filmu. Składniki: 400g sera żółtego (ja użyłem Goudy) 1 i 1/2 szklanki bułki tartej 2 jajka 2 łyżeczki chilli w proszku sól i pieprz Przygotowanie: Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy jajka, bułkę tartą, paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy jednolitą masę i lepimy niewielkie kuleczki. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor i wykładamy na papierowy ręcznik do osuszenia.

Ciasto marchewkowe z jabłkiem

Marchewka była używana jako składnik wypieków już w średniowieczu. Biorąc pod uwagę fakt, że cukier był wówczas towarem drogim i trudno dostępnym, a zawartość cukru w marchewce jest znacznie wyższa niż w jakimkolwiek innym warzywie (poza burakiem cukrowym), stosowano ją, by wzbogacić smak deserów.  Ciasto marchewkowe przeżyło renesans w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej jako konsekwencja racjonowania żywności. W latach sześćdziesiątych moda na ciasto marchewkowe ogarnęła Stany Zjednoczone. Niskobudżetowy produkt szybko zyskał sympatię Amerykanów i stał się jednym z popularniejszych deserów dostępnych w większości kafejek i restauracji. W 2005 roku ciasto marchewkowe z kremową glazurą znalazło się na piątym miejscu w rankingu – przygotowanym przez amerykańską organizację Food Network – najpopularniejszych dań lat siedemdziesiątych. Tradycyjnie podawane z białą glazurą, z której zrezygnowałem, bo ciasto jest dość słodkie dla mnie i Haneczki.  Składniki: 250g marc

Kurczak w chipsach

Inny sposób na podanie kurczaka w formie nuggetsów. Składniki: 500g filetów z piersi kurczaka 150-200g chipsów paprykowych duży jogurt grecki (ok. 340ml) 5 ząbków czosnku sól i pieprz Przygotowanie: Do jogurtu przeciskamy przez praskę obrany czosnek. Mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce na jakiś czas. Filety oczyszczamy z błonek i kroimy na nieduże kawałki, bądź paski. Chipsy drobno rozkruszamy (można przemielić na przykład w blenderze, ale wystarczy dokładnie pognieść). Kawałki kurczaka moczymy dokładnie w przygotowanym sosie czosnkowym i obtaczamy w chipsach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180-200 stopni, aż panierka nabierze ładnego, rumianego koloru.