Rybny gulasz ala Rumcajsew.
Składniki:
ok 700g filetów z mintaja
2 cebule
1 papryka
1 mała cytryna
2 ząbki czosnku
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 szkl. bulionu
1 łyżka mąki
świeżo mielony pieprz, sól
2 łyżeczki curry, tymianku, bazylii
1 łyżeczka pieprzu cayenne
listek laurowy
kilka kropel tabasco
Filety opłukać i osuszyć na papierowych ręcznikach. Pokroić w grubą kostkę i połączyć z sokiem z 1 cytryny, solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.
Paprykę i cebule drobno pokroić. Zrumienić cebulę na patelni i oprószyć ją mąką. Dodać zimny bulion, paprykę, przecier i resztę przypraw.
Mieszankę doprowadzamy do wrzenia i pozwalamy delikatnie zgęstnieć (w razie potrzeby możemy doprawić nieco do smaku). Dodajemy rybę i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz