Pierożki, jakie wymyśliłem do pulpetów rybnych, gdyż podanie ich po prostu z frytkami wydało mi się zbyt prostym rozwiązaniem. Przepis na rybno-grzybowe kuleczki podam niedługo, gdyż zarówno one jak i pierożki mogą służyć za całkiem niezłą przekąskę same w sobie.
Składniki:
Ciasto:
140g mąki pszennej
ok. 125ml ciepłej wody
szczypta soli
Farsz:
Pół dorodnego pora
5 sporych liści kapusty pekińskiej
pieprz, sos sojowy
szczypta imbiru
Sos:
5 łyżek sosu sojowego
ćwierć łyżeczki imbiru
3 łyżeczki drobno posiekanego pora (jasno zielona część)
kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski i partiami dodajemy wodę mieszając, a potem ugniatając jednolite, sprężyste ciasto. Odstawiamy je do lodówki na jakieś 30 minut.
Pora kroimy w półplasterki, kapuste szatkujemy. Rozgrzewamy w rondelku trochę oleju i podsmażamy warzywa, aż zmiekną. Przyprawiamy w międzyczasie odrobiną sosu sojowego, pieprzu i imbiru.
Składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy do lodówki, żeby smaki się połączyły
Ciasto dzielimy na porcje, rozwałkowujemy cienko na posypanej mąką stolnicy. Szklanką wycinamy kółka średnicy około 6cm. Delikatnie je rozciągamy i nakładamy niecałą łyżeczkę farszu. Zwijamy brzegi do góry formując coś na kształt mieszka.
Pierożki gotujemy na parze (w parowarze, lub używając koszyczka do gotowania na parze) około 5 minut.
Jeśli jednak nie dysponujecie takim wynalazkiem, nie ma problemu, na bank gdzieś w kuchni jest durszlak. Wystarczy nalać wody do garnka i doprowadzić ją do wrzenia. Durszlak układamy na garnku tak, by poziom wody nie dotykał sitka i przykrywamy całość pokrywką. Ja osobiście użyłem sitka do głębokiego smażenia i zadziałało koncertowo.
Podajemy z przygotowanym sosem, maczając w nim pierożka tuż przed zjedzeniem.
Składniki:
Ciasto:
140g mąki pszennej
ok. 125ml ciepłej wody
szczypta soli
Farsz:
Pół dorodnego pora
5 sporych liści kapusty pekińskiej
pieprz, sos sojowy
szczypta imbiru
Sos:
5 łyżek sosu sojowego
ćwierć łyżeczki imbiru
3 łyżeczki drobno posiekanego pora (jasno zielona część)
kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski i partiami dodajemy wodę mieszając, a potem ugniatając jednolite, sprężyste ciasto. Odstawiamy je do lodówki na jakieś 30 minut.
Pora kroimy w półplasterki, kapuste szatkujemy. Rozgrzewamy w rondelku trochę oleju i podsmażamy warzywa, aż zmiekną. Przyprawiamy w międzyczasie odrobiną sosu sojowego, pieprzu i imbiru.
Składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy do lodówki, żeby smaki się połączyły
Ciasto dzielimy na porcje, rozwałkowujemy cienko na posypanej mąką stolnicy. Szklanką wycinamy kółka średnicy około 6cm. Delikatnie je rozciągamy i nakładamy niecałą łyżeczkę farszu. Zwijamy brzegi do góry formując coś na kształt mieszka.
Pierożki gotujemy na parze (w parowarze, lub używając koszyczka do gotowania na parze) około 5 minut.
Jeśli jednak nie dysponujecie takim wynalazkiem, nie ma problemu, na bank gdzieś w kuchni jest durszlak. Wystarczy nalać wody do garnka i doprowadzić ją do wrzenia. Durszlak układamy na garnku tak, by poziom wody nie dotykał sitka i przykrywamy całość pokrywką. Ja osobiście użyłem sitka do głębokiego smażenia i zadziałało koncertowo.
Podajemy z przygotowanym sosem, maczając w nim pierożka tuż przed zjedzeniem.
Komentarze
Prześlij komentarz