... lub też Rumcajs w Tajlandii. Nie, nigdy tam nie byłem, ale tajskie zupy zawsze mnie ciekawiły i wydawały się całkiem smaczne. W końcu zrobiłem własną wersję zupy w azjatyckim stylu. Uproszczoną, by łatwiej ją było zrobić w domu i mięsną, by dostarczyć rozbójnikowi jak najwięcej energii.
Składniki:
700ml bulionu mięsnego (niecałe 3 szklanki)
150 g schabu
20g suszonych grzybów
4 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1/2 pora
2 łyżki sosu sojowego
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki migdałów w płatkach
3 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego)
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki startego imbiru
Przygotowanie:
Grzyby moczymy w ciepłej wodzie około 30 minut, odsączamy i drobno siekamy. Schab kroimy w niedużą kostkę, cebule drobno kroimy. Migdały rozgniatamy z łyżeczką wody na papkę
W garnku rozgrzewamy olej i zeszklamy cebulę, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalewamy bulionem, dodajemy mięso, grzyby, migdały i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem 10 minut, co jakiś czas mieszając.
W tym czasie kroimy pora na około 4cm słupki, dodajemy go do zupy, razem z przyprawami, sosem sojowym, sokiem z cytryny i cukrem. Mieszamy dokładnie i gotujemy pod przykryciem kolejne 10 minut, w razie potrzeby dodając nieco wody, jeśli za dużo jej nam odparuje.
Podawać z makaronem.
Składniki:
700ml bulionu mięsnego (niecałe 3 szklanki)
150 g schabu
20g suszonych grzybów
4 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1/2 pora
2 łyżki sosu sojowego
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki migdałów w płatkach
3 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego)
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki startego imbiru
Przygotowanie:
Grzyby moczymy w ciepłej wodzie około 30 minut, odsączamy i drobno siekamy. Schab kroimy w niedużą kostkę, cebule drobno kroimy. Migdały rozgniatamy z łyżeczką wody na papkę
W garnku rozgrzewamy olej i zeszklamy cebulę, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalewamy bulionem, dodajemy mięso, grzyby, migdały i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem 10 minut, co jakiś czas mieszając.
W tym czasie kroimy pora na około 4cm słupki, dodajemy go do zupy, razem z przyprawami, sosem sojowym, sokiem z cytryny i cukrem. Mieszamy dokładnie i gotujemy pod przykryciem kolejne 10 minut, w razie potrzeby dodając nieco wody, jeśli za dużo jej nam odparuje.
Podawać z makaronem.
Komentarze
Prześlij komentarz