Tradycyjne marokańskie chlebki podawane do każdego posiłku. Używane często zamiast sztućców do nabierania zup, warzyw, mięs i sosów. Tradycyjnie pieczone w opalanych drewnem, glinianych piecach. W różnych regionach dodaje się do nich rozmaitych rzeczy, zależnie od własnych upodobań i przeznaczenia chlebków.
Składniki:
300g mąki pszennej
50g mąki kukurydzianej
300ml wody
torebka drożdży instant
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 1/2 łyżki oleju
1 jajko
Przygotowanie:
60g mąki mieszamy z solą, cukrem, wodą i drożdżami. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Gotowy, wyrośnięty rozczyn mieszamy z resztą mąki, mąką kukurydzianą, papryką i olejem. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy i pozwalamy rosnąć przez około 20 minut.
Dzielimy na 12-15 porcji, formujemy w dłoniach małe chlebki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy w 200 stopniach około 10-12 minut.
Składniki:
300g mąki pszennej
50g mąki kukurydzianej
300ml wody
torebka drożdży instant
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 1/2 łyżki oleju
1 jajko
Przygotowanie:
60g mąki mieszamy z solą, cukrem, wodą i drożdżami. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Gotowy, wyrośnięty rozczyn mieszamy z resztą mąki, mąką kukurydzianą, papryką i olejem. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy i pozwalamy rosnąć przez około 20 minut.
Dzielimy na 12-15 porcji, formujemy w dłoniach małe chlebki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy w 200 stopniach około 10-12 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz