Tym razem bez wsparcia historycznego, bo po rumcajsowemu. Delikatne, lekko pikantne pulpety w smaku przywodzą na myśl okolice Grecji, albo Turcji.
Składniki:
500g mielonej wieprzowiny
250g sera feta
5 ząbków czosnku
2 czerwone papryczki chilli
2-3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
spora szczypta pieprzu cytrynowego
bułka tarta
olej
Przygotowanie:
Fetę miksujemy z czosnkiem, papryczkami chilli i odrobiną oleju na gładką pastę. Dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy, mieszamy i łączymy z bułką tartą do uzyskania jednolitej, odpowiednio klejącej się konsystencji, by pulpeciki nam się nie rozpadały (na moje oko wystarczą 2-3 łyżki).
Z uzyskanej masy lepimy kulki i smażymy na rozgrzanym oleju na złocisto-brązowy kolor. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, ryżem lub kuskusem.
Składniki:
500g mielonej wieprzowiny
250g sera feta
5 ząbków czosnku
2 czerwone papryczki chilli
2-3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
spora szczypta pieprzu cytrynowego
bułka tarta
olej
Przygotowanie:
Fetę miksujemy z czosnkiem, papryczkami chilli i odrobiną oleju na gładką pastę. Dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy, mieszamy i łączymy z bułką tartą do uzyskania jednolitej, odpowiednio klejącej się konsystencji, by pulpeciki nam się nie rozpadały (na moje oko wystarczą 2-3 łyżki).
Z uzyskanej masy lepimy kulki i smażymy na rozgrzanym oleju na złocisto-brązowy kolor. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, ryżem lub kuskusem.
Komentarze
Prześlij komentarz