Składniki:
500g filetu z piersi kurczaka
200g jogurtu naturalnego
2 zielone papryki
curry w proszku
pieprz cayenne
ostra mielona papryka
kurkuma
sól, pieprz czarny
tabasco
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski.
W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju.
Wrzucamy pokrojonego kurczaka i smażymy. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Kiedy kurczak już nam się wstępnie obsmaży dosypujemy odrobinę pieprzu cayenne, pół łyżeczki kurkumy i ostrej papryki i łyżeczkę curry.
Dorzucamy zieloną paprykę, mieszamy wszystko dokładnie i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. W jogurcie rozpuszczamy 2-3 łyżeczki przyprawy curry. Dodajemy do pozostałych składników, mieszamy i z powrotem przykrywamy. Dusimy na małym ogniu około 5 minut.
Podajemy z ryżem, kaszą lub frytkami, wedle uznania.
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńtruskawkowa-fiesta.blogspot.com
Wygląda egzotycznie, jakby z jakąś okrą to curry było :)
OdpowiedzUsuń