Dynia to nie tylko ozdoba na Halloween, choć jakby nie patrzeć trzeba ją pociąć, żeby na coś się przydała. Jest niskokaloryczna, bogata w minerały (cynk, potas, wapń, fosfor) i witaminy szczególnie z grupy B, czy beta-karoten. Ale co najważniejsze jest dość wdzięczna w kuchni, gdyż jest dość uniwersalna. Dziś polecam prostą zupę krem z dyni.
Składniki:
1.5kg dyni
300ml mleka
200ml bulionu
5 ząbków czosnku
kwaśna śmietana 18%
sól, pieprz ziołowy, chilli do smaku
Przygotowanie:
Dynie obieramy, czyścimy z pestek i kroimy w kostkę. Bulion i mleko doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy dynię. Gotujemy około 15-20 minut do miękkości. Zestawiamy z ognia do ostygnięcia. Blendujemy na gładki krem dodając obrany czosnek. Podgrzewamy raz jeszcze, ale nie dopuszczamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kilka łyżek kwaśnej śmietany (2-3 w zupełności wystarczą, chyba że ktoś lubi więcej).
Podawać z chlebem, przybrane uprażonymi pestkami dyni.
Składniki:
1.5kg dyni
300ml mleka
200ml bulionu
5 ząbków czosnku
kwaśna śmietana 18%
sól, pieprz ziołowy, chilli do smaku
Przygotowanie:
Dynie obieramy, czyścimy z pestek i kroimy w kostkę. Bulion i mleko doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy dynię. Gotujemy około 15-20 minut do miękkości. Zestawiamy z ognia do ostygnięcia. Blendujemy na gładki krem dodając obrany czosnek. Podgrzewamy raz jeszcze, ale nie dopuszczamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kilka łyżek kwaśnej śmietany (2-3 w zupełności wystarczą, chyba że ktoś lubi więcej).
Podawać z chlebem, przybrane uprażonymi pestkami dyni.
świetna konsystencja!
OdpowiedzUsuńA dziękuję, dziękuję i smacznego ;)
Usuń