Składniki:
500g filetów z piersi kurczaka
1 duża śmietana 18% (300-400g)
średnia cebula (najlepiej czosnkowa)
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki bazylii, oregano i tymianku
łyżeczka pieprzu ziołowego
duża szczypta soli
Przygotowanie:
Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Cebule drobno szatkujemy. W dość głębokim rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy kurczaka. Podsmażamy go wstępnie jakieś 5-7 minut.
Dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy kolejne 5 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Odkrywamy garnek, dodajemy śmietanę, zioła, pieprz i sól. Mieszamy dokładnie.
Gotujemy jakieś 15-20 minut, aż woda nieco odparuje i sos nam się zagęści.
Podawać z ryżem.
średnia cebula (najlepiej czosnkowa)
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki bazylii, oregano i tymianku
łyżeczka pieprzu ziołowego
duża szczypta soli
Przygotowanie:
Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Cebule drobno szatkujemy. W dość głębokim rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy kurczaka. Podsmażamy go wstępnie jakieś 5-7 minut.
Dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy kolejne 5 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Odkrywamy garnek, dodajemy śmietanę, zioła, pieprz i sól. Mieszamy dokładnie.
Gotujemy jakieś 15-20 minut, aż woda nieco odparuje i sos nam się zagęści.
Podawać z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz