26 lis 2015

Zapiekanka z ryżem, szpinakiem i mozzarellą


Jeśli nie jesteśmy kulinarnymi majstersztykami a chcemy zaskoczyć najbliższych ciekawym, smacznym obiadem to zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem. Jest to danie łatwe, szybkie i smaczne, a wymaga ono minimalnych umiejętności kulinarnych :)

Zapiekanka z ryżem, szpinakiem i mozzarellą
Zapiekanka z ryżem, szpinakiem i mozzarellą

Składniki:

  • 2 torebki ryżu
  • opakowanie szpinaku mrożonego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 kulki mozzarelli
  • cukinia
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: papryka, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, sól, pieprz czarny


Zapiekanka z ryżem, szpinakiem i mozzarellą
Zapiekanka z ryżem, szpinakiem i mozzarellą

Wykonanie:

Ryż gotujemy do miękkości.

Na patelni dusimy szpinak. Dodajemy do niego pokrojoną w kosteczkę cukinię, pokrojone na małe kawałki suszone pomidory, przeciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wykładamy na dno ryż. Następnie nakładamy przygotowany szpinak z dodatkami, na to kukurydzę i na sam wierzch pokrojoną mozarrellę.

Zapiekanka z ryżem, szpinakiem i mozzarellą
Zapiekanka z ryżem, szpinakiem i mozzarellą

Zapiekamy pół godziny w 180 stopniach w piekarniku.

Zapiekanka z ryżem, szpinakiem i mozzarellą
Zapiekanka z ryżem, szpinakiem i mozzarellą

1 komentarz:

  1. Cudnie to wygląda, smakuje pewnie też nieźle ;-)

    Zapraszam do mnie :-) http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń