czwartek, 8 stycznia 2015

Schab pieczony w towarzystwie suszonych owoców

Długo zastanawiałam się jak przygotować schab aby mięso miało niepowtarzalny aromat i smak. Do rękawa do pieczenia wrzuciłam więc kilka suszonych śliwek, gruszkę i jabłko, natarłam mięso aromatyczną marynatą. To spowodowało, że otrzymałam mięciutkie, pyszne mięso, które bardzo posmakowało mojej rodzince. Polecam i Wam trochę poeksperymentować.
Mięso jest pyszne na gorąco jak również na zimno.




1 kg schabu bez kości

Marynata:
2 łyżki miodu
łyżeczka koncentratu pomidorowego
łyżeczka tymianku Kamis
2 łyżki sosu balsamicznego
świeżo zmielony pieprz
2 ząbki czosnku

Dodatkowo:
kilka ziaren jałowca i ziela ang. Kamis
kilka liści laurowych Kamis
garść suszonych śliwek
suszona gruszka i jabłko
2/3 jasnej części pora


Dzień wcześniej przygotować marynatę: ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Mięso delikatnie oprószyć solą (sos sojowy jest słony) i pieprzem. Natrzeć, zawinąć w folię i odstawić na noc do lodówki. Do rękawa do pieczenia przełożyć schab, suszone owoce, pora pokrojonego w duże kawałki i wrzucić przyprawy. Rękaw związać i nakłuć wykałaczką w kilku miejscach. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec półtorej godziny. Pozostawić w piekarniku jeszcze 20 minut. Po wyjęciu odczekać kilka minut. Poporcjować.

2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)